معرفی بخش سرولایت

ساخت وبلاگ

معرفی بخش سرولایت


موقعیت جغرافیایی بخش سرولایت

سرولایت یکی از بخش های شهرستان نیشابور در استان خراسان رضوي است كه در شمال غرب این شهرستان واقع شده است. این بخش از  شمال و شرق  به شهرستان  قوچان ، از طرف جنوب شرقی به بخش مركزي شهرستان  نیشابور واز جهت جنوب به بخش هاي مركزي و طاغكوه شهرستان فیروزه، از طرف غرب به شهرستان خوشاب ، از شمال غرب به شهرستان فاروج از توابع استان خراسان شمالي محدود می شود
هم اکنون سرولایت با مرکزیت شهر چکنه و 40 آبادی، مساحتی قریب به 1500 کیلو متر مربع و جمعیتی بالغ بر 17435 نفر را به خود اختصاص داده است.
 

تقسیمات کشوری سرولایت

با تصویب ایجادبخش سرولایت در سال 1323 توسط هیئت دولت وقت، بخش سرولایت با چهار دهستان با نام های دهستان ماروسک، دهستان بارمعدن، دهستان اربقایی(اربقین) و دهستان سرولایت تشکیل شد.این بخش بزرگ حدود یک سوم مساحت شهرستان نیشابور را در بر می گرفت. با تغییرات گسترده در تقسیمات کشوری از سال 1366 به مرور و با اعمال تغييرات گسترده دهستان های بار معدن ، ماروسک از بخش سرولایت جدا گردیدند و در حال حاضر و بر اساس آخرين تقسيمات كشوري بخش سرولایت دارای دو دهستان برزنون و سرولایت است.مركز دهستان سرولايت روستاي عبدا.. گيو و مركز دهستان برزنون ، روستاي برزنون است. طرح توجيهي ارتقاء بخش سرولایت به شهرستان در تاریخ 1392/4/1 توسط وزیر کشور وقت تقدیم معاون اول رئیس جمهور وقت گردیده است.

 

اولین ها در سرولایت
  1. اولین دبستان روستایی دولتی کشور
  2. اولین خانه هلال روستایی کشور
  3. اولین سند وقفی روستای استان خراسان
  4. اولین نشریه درون بخشی
  5. اولین شهید انقلاب شهرستان (شهید باباخان پاسبان)
  6. اولین دانشگاه پیام نور بخش کشور
 

جاذبه هاگردشگری :

شاهزاده حسین اصغر(ع)
 
 اصغر معروف به علی اصغر از فرزندان حضرت علی بن حسین علیه اسلام است. آرامگاه شاهزاده حسین اصغر که شازده نیز نامیده میشود بر فراز ارتفاعات کوه اردلان در نزدیکی روستای برزنون در 90 کیلومتری شمال غربی شهر نیشابور جای گرفته است. این منطقه با داشتن چشم اندازهای طبیعی و امکانات رفاهی مناسب، یکی از هدف های اصلی گردشگری مذهبی شهرستان نیشابور به شمار می آید و برابر اعلام اداره اوقاف و امور خیریه سالانه قریب به 1/5 میلیون نفر زائر را پذیر است.


امام زاده یحیی بن زید
 
آرامگاه یحیی بن زید، در روستای زیارت ، در 90 کیلومتری شمال غربی شهر نیشابور در دره ای کوهستانی قرار گرفته پو دارای طبیعتی زیبا و آب و هوایی روحبخش است .
یحیی بن زید بن علی بن الحسین از نوادگان حضرت امام سجاد علیه السلام است.

دره اجاق چکنه

 
دره اجاق در شهر چکنه مرکز بخش سرولایت قرار دارد. دره اجاق با طبیعت زیبا و سرسبز همراه با رودخانه دائمی در طول سال همه ساله پذیرای گردشگران متعددی از سراسر نقاط خراسان رضوی و شمال بوده و از نقاط جاذب گردشگری شهرستان نیشابور محسوب می گردد.

روستای کلیدر
 
کلیدر روستای اتست در بخش سرولایت شهرستان نیشابور که با قرار گرفتن در منطقه ای کوهستانی آب و هوای خنک و معتدلی دارد. کوه های بلند اطراف کلیدر که بخشی از رضته کوه بینالود هستند چشمه های بسیاری را در منطقه کلیدر سیراب می کند که بر جازبه ها و زیبایی آن می افزاید. روستای کلیدر بعنوان یکی از سه روستای هدف گردشگری شهرستان نیشباور محصوب می شود.


روستای شهید پرور ینگجه
 
روستای ینگیجه یکی از روستاهای شهید پرور کشور می باشد که 27 شهید تقدیم ایران اسلامی نموده است. این روستا زادگاه مسئولین بلند پایه کشوری است و از جاذبه های نادر شهرستان نیشابور سد روستای ینگجه می باشد.

روستای سوله
  روستای سوله از نقاط ییلاقی و گردشگری با رودخانه دایمی سرولایت می باشد.

روستای احیا شده بابا بهلول

روستای احیا شده بابا بهلول در سال 1365 به خاطر نداشتن امکانات رفاهی خالی از سکنه شد . از سال 1389 با همت تعدادی از اهالی و پیگیریهای بشداری و شورای اسلامی بخش سرولایت و با همت مسئولین وقت  ، این روستا مجددا شروع به باز سازی شد و مارهای عمرانی روستا به اتمام رسید و مهاجرت معکوس اهالی از شهر های مختلف به این روستا فراهم گردیده است.

برزنون

جایگاه زیارتگاه امام زاده حسین اصغر و یادگاه آتش اهورایی ریوندبرزنون؛
یکی از ییلاقات م ناطق گردشگری زیبای منطقه به شمار می آید . دهستان برزنون ، آثار تاریخی و فرهنگی شایان توجهی را در خود جای داه است که مهم ترین آنها بقعه امامزاده حسین اصغر استهمچنین جایگاه آذر برزین مهر را در حدود روستای برزنون، مرکز این دهستان ، داشته اند. جمعیت برزنون بر اساس سر شماری 1390، 3508 نفر می باشد و قابلیت ارتقاء به شهر را دارا است.


دزق زادگاه اجداد امام خمینی

نام اصلی آن دژ قلعه و اهالی این روستا اکثر سادات بوده است. روستای که بنا به اعتقادات اهالی ، محققان و پژوهشگران که به بررس مستندات تاریخی و پژوهش های میدانی کاوش داشته اند، زادگاه اجداد حضرت امام خمینی (س) مي باشد، و از هر حیث احتمال روستای دزق به عنوان روستای اجدادی امام را مهم شمرده اند.

 

آثار باستانی

در حدود 90 اثر باستانی در بخش سرولایت به ثبت میراث فرهنگی رسیده است که مختصری از قلعه های قدیمی اشاره می گردد.
  1. قلعه کهنه بیدخان و دژ زیرزمینی
  2. قلعه دمیرخان
  3. قلعه محمد علی
  4. کهنه قلعه حاجی آباد
  5. کهنه قلعه پیرشهباز
  6. قلعه تیغی
  7. قلعه کهنه
  8. قیز تپه
  9. حمام قدیمی شهر چکنه

بنای گنبد کلیدر

  این اثر تاریخی به صورت یک چهار طاقی زیبا در روستای کلیدر می باشد که ضلع شرقی آن دارای جلو آمدگی به صورت ایوان ورودی است. پلان بنا ، چهار طاقی است و از تخته سنگ های صاف جهت مصالح آن استفاده شده است . در زیر گنبد ، دو سنگقبر بزرگ وجود داشته است که یکی از آنها به موزه ی نیشابور منتقل شده است . تاریخ یکی از سنگ قبر ها 902 هجری و دیگری 913 هجری می باشد .

اتشکده برزین مهر
 
 
یکی از سه آتشکده مهم زمان ساسانیان بوده است تمام کارشناسان بر این باورند که اذربرزین مهر در نیشابور واقع است (البته یزدگرد سوم زمانی که اعراب به ایران حمله کردند به نیشابور گریخته و اتشکده قائل بنا نهاده است) .
 

معادن سرولایت
 
بخش سرولایت ، منطقه بسیار بی نظیر و غنی از ذخیره های مواد معدنی است. معدن پوکه در روستای انچگان سرولایت بزرگترین معدن پوکه شرق کشور است.
معدن سنگ آهن در روستای شتر سنگ غنی ترین منابع کانی آهن با درجه خلوص بالا در شرق کشور است.
آمار جمعیت روستاهای دهستان برزنون در سرشماری رسمی 1395...
ما را در سایت آمار جمعیت روستاهای دهستان برزنون در سرشماری رسمی 1395 دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : sgeo بازدید : 1161 تاريخ : يکشنبه 14 بهمن 1397 ساعت: 7:02